Menu Luk

SERVICEHUNDE
I FÆNGSEL

Projektet
Vi er blevet inspireret til dette projekt fra lignende programmer i USA, hvor indsatte skal passe og træne kommende Servicehunde. Det mener vi også, at danske indsatte kunne være en del af, som et led i resocialiseringsprocessen.

Målgruppe
Pt. indsatte i Søby Søgaard fængsel i lukket afsnit.

De indsatte screnes af kriminalforsorgen inden de godkendes til projektet.

Det er vigtigt, at de indsatte som har med hvalpene at gøre, har mulighed for og ikke mindst, har lyst til, at deltage i projektet fra start til slut. Det er naturligvis også en forudsætning, at man kan følge Team Servicehundens instrukser og vejledning.

De indsatte skal med instruktion og hjælp fra Team Servicehunden, passe og træne hvalpene, som kommer til fængslet, når de er omkring otte uger gamle og de bor med en indsat i 5-7 måneder. Det skal være personer der elsker hunde, og har lyst til at være med til at forme en hund, der kan gøre en kæmpe forskel for et andet menneske.

Hvalpene bor sammen med en indsat 24 timer i døgnet. Vi kommer i fængslet 2-3 gange ugentligt og underviser de indsatte med hvalpene. Derudover har vi hvalpene med på ”udgang” så de også bliver miljøtrænet udenfor fængslet.

Formål
– At give den indsatte en mulighed for at bidrage til samfundet. Igennem hunden kommer de til at lære at tage ansvar både for hundens daglidag og træning og ikke mindst, sig selv.
– At hunden giver den indsatte kærlighed og bliver en tro følgesvend, Hunden giver mulighed for, at personen igen kan mærke sig selv og turde tro og stole på egne evner.
– At give den indsatte mulighed for, at give ”noget” tilbage til samfundet og muligheden for, at give et andet menneske, et bedre liv via hunden.
–At bidrage til den indsattes resocialisering.

Mål og resultater
Målet er, at styrke den indsattes selvværd og troen på, at kunne ”lykkes”.  Med succes, øges troen på, at kunne vende tilbage til et meninghedsfuldt liv, udenfor fængslet.

I tiden hvor hvalpene vokser til veltrænede og kærlige hunde, giver det de indsatte mulighed for lære, hvad det betyder, at bidrage til samfundet og tage ansvar for et andet individ. Samtidig møder hunden den indsatte med hengivenhed og kærlighed, hvilket øger menneskets niveau af oxytoxin som bla. øger hormonet for knytning af relationer og tilskrives, at have en beroligende og anti-stressende effekt, hvilket er en ekstra gevinst i forløbet.

Resultatet er, at hvalpene bliver velsocialiseret og grundopdraget indtil de er 7-9 måneder gamle og dermed er klar til at komme i træning hos en instruktør i Team Servicehunden, som færdiguddanner servicehundene.

Vi startede projektet ioktober 2019 og trods COVID 19 har der alligevel været 12 hvalpe i fængsel frem til 2022, ud af de 12, er 8 blevet færdige servicehunde.

De indsatte kan bruge mere tid på uddannelse af hvalpene end frivillige, der træner hunde i eget hjem. At blive trænet og opdraget under stress i et fængselsmiljø, gør også at hundene bliver bedre til at tilpasse sig, og senere hen bliver de bedre rustet til livet som servicehund.

Endvidere har forskning i USA vist at op imod 70-86% af de indsatte, der har trænet hunde i fængslet er blevet bedre samfundsborgere og har formået at forblive ude af kriminaliteten når de løslades fra fængslet.

Studierne viser også at hunde blandt indsatte er med til at nedsætte: depression, angst og blodtryk, “også blandt de indsatte som ikke træner hundene”.

Samtidig har hunden den positive effekt, at spændingen imellem de ansatte og indsatte mindskes ved at de har et fælles tredje at snakke om nemlig “hunden “.

Links til omtale af vores projekt:

https://www.tv2fyn.dk/fyn/hundehvalpe-i-faengel-giver-indsat-haab-fremtiden

https://www.dr.dk/nyheder/indland/hundene-sif-og-leika-bor-i-et-faengsel-hun-giver-mig-noget-staa-op-til-om-morgenen

https://fyens.dk/artikel/fynsk-f%C3%A6ngsel-matcher-servicehunde-med-indsatte-det-er-lidt-sv%C3%A6rt-at-v%C3%A6re-en-h%C3%A5rdkogt-forbryder-n%C3%A5r-man-tager-sig-af-en-hvalp